dimecres, de març 02, 2005

Deu dies al nou món

Ja fa deu dies que varem caure del bus a San Julian.

La pols s'aixecava amb el suau vent de primera hora de la tarda, i el termometre ja marcava els 35 graus que no ens havien de deixar mentre el sol está sobre els nostres caps. De debó, semblava una escena de "El bueno, el feo y el malo".
La primera sorpresa va ser la rebuda oficial per part de l'ajuntament (suposem que sorpresos per haver vist uns turistes moxileros i gringos baixar en aquell indret). Dos homes ens varen fer seure en una petita sala oberta al costat del mercat. Nosaltres pensaven que ens esperaven, donada la seva amabilitat i efusivitat, per acompanyar-nos a casa les germanes... peró despres d'una curta conversa on no ens enteniem, varem compendre que no. Que no sabien res de nosaltres i que haviem de tornar al camí. Ens varen indicar i sota el sol continuarem caminant fins a l'escola. Pel carrer ens miraven. A l'escola ens miravem. S'amagaven el somriure, pero suposo que estavem molt comics amb aquelles motxiles, les marfegues, les bosses de llibres,... la suor en general i la vermellor dels nostres rostres.

I varem arribar. La Bea ens va rebre i ens va instalar a la casa adjunta al Mossen, ja que estaven acabant de pintar i arreglar la nostra futura habitacio. Des d'aleshores es va iniciar la vida quotidiana. Convivim aquests dies amb la Belen, la Bea, la Marivi i la Chus, que son la comunitat de monges Teresianes que estan a l'escola "Enrique de Ossó". Amb nosaltres també estan les germanes Raquel i Socorro. Estan circumstancialment, ja que la seva comunitat, EL Plato, esta afectada per les inundacions provocades pels desbordaments del Rio Grande. Es a uns 50 kilometres d'on som nosaltres, pero es dins del terme municipal de San Julian.

Com els llibres de la biblioteca no han arribat, la nostra feina sera la de mestres. La Marta comenca amb Incentivació de la lectura de 1er a 6e de primaria, i junts farem Dramatitzacio tambe de 1er a 6e. L'Eric ha de muntar ordinadors, organitzar l'aula d'informatica i fer els cursos de 7e i 8e de primaria. Tambe hi haura cursos extraescolars d'informatica i teatre per secundaria, i informatica per mestres. Pensavem que no teniem molta feina i resulta que en tenim forca i amb responsabilitat, sobretot pensant que a cada curs hi ha tres linies de 40 nens cada una. Tenim 960 alumnes fixes mes els de extraescolars. A veure quin ens supera de vosaltres!!!
Aquesta setmana ha estat de preparació de clases, de nervis per part de la Marta, de valorar les opcions que te el poble per al oci (una geladeria amb 4 gustos de gelat i un tipus d'hamburguesa) i el contemplar com de ciutat som que ens diverteix veure els porquets i les gallines en els carrers de sorra i fang.
Estem aprenen el castella d'aqui, amb les seves peculiaritats Sobretot ahir comprant material escolar i l'uniforme de l'escola (es obligatori a totes les escoles de Bolivia, i ja us podeu imaginar a la Marta amb aquella faldilla tant curta de colegiala... ummmmmm). Be, en realitat anirem amb pantalons blau marí i samarretes blanques.

Estem molt ben acollits amb les germanes, tot i que entenem que elles son una comunitat i nosaltres els intrusos que interferim en la seva vida i temps. Pero no ens sentim extranys. Estem be, i els dies passen volant. El menjar es molt bo (gracies a la Raquel i altres colaboracions). Alguns dies hem vist pinicules i altres hem xerrat. Estem adquirin un gran coneixement de mitologia teresiana.
Animals hi ha molts, cuques de llum que salten a la nit, granotes i gripaus, grans escarbats, orenetes, mosquits que només piquen a la Marta i petits insectes que nomes salten al llit de l'Eric. Diuen que hi han vivores i tarantules, pero no n'hem vist. I va apareixer un escorpi a la dutxa de la germana chus. Pervertit que era!

Be, us anirem informant i quan ja no siguem tant desconeguts, farem alguna foto per mostrar-vos com es aixo. Avui som a Santa Cruz, la ciutat a 150 kilometres, per arreglar papers, ja que sino serem ilegals.

Una abracada a tots, disculpeu la manca de c trencada i accents oberts i gracies per les postals de nadal, CD's de nadales, cartes i mails... els anirem responent!!!
Marta i Eric